Amikor először hallottam a datolya pudingról (eredeti nevén Sticky Toffee Pudding), rögtön megragadta a fantáziámat, és másnap ki is kellett próbálnom.
A végeredmény fantasztikus lett, egy rugalmas állagú sütemény, nagyon édes öntettel.
Előre szeretném leszögezni, hogy ez a puding nem magyar puding tehát nem tejben főtt zacskós por, hanem egy rendes, tésztás sütemény.
- 400g (két csomag) aszalt datolya
- 500ml víz
- 300g cukor (diétás receptekért ne hozzám jöjjenek)
- 300g fehér liszt
- 2 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
Hozzávalók az öntethez:
- 400g cukor
- 2,5 dl főzőtejszín
- 100g vaj
- 1 dl víz
Elkészítés (puding):
A datolyákat kimagozom, és egy tálba teszem, ráöntöm a vizet, a tetejére rászórom a sütőport, elkeverem, és pár percig hagyom állni. Ha állt pár percet, felrakom főni, és forrástól számítva 5-6 percet főzöm. Ha kész, leveszem a tűzről, és krumplinyomóval pépesítem. Az így kapott péphez hozzákeverem a cukrot, majd a lisztet, és várok, hogy egy kicsit hűljön. Ha már langyos, hozzákeverem a két egész tojást (azért kell várni, hogy nehogy véletlenül rántottát kapjunk a tészta helyett), majd a tésztát sütőformába teszem, és 180 °C-on 40 percig, vagy tűpróbáig sütöm (tűpróba: ha a sütibe beleszúrunk egy tűt, hurkapálcát, villát...stb., miután kihúzzuk a tészta nincs ráragadva az eszközre).
Elkészítés (öntet):
A cukrot lassú tűzön meg karamellizálom, hozzáadom a kockákra vágott vajat, felöntöm a tejszínnel, és megvárom, hogy a hirtelen megkeményedett karamell felolvadjon. Ha az egész felolvadt, és az öntet túl sűrű, egy deci vízzel hígítom.
Ötletek: A datolyához nagyon megy a lédús körte, illetve a friss eper. Ezzel a két gyümölccsel megszórva még ízletesebbé tehetjük a süteményt. A karamell öntetből ne adjunk hozzá túl sokat, mert nagyon édes. Ha gondolják, a tésztába nyugodtan keverjenek vanília aromát, még finomabb lesz a puding.
Jó étvágyat kívánok :)
Egész megéheztem!
Deva
Kedves Devi Deva Prabhu!
NEm vagyok benne biztos, hogy tojás nélkül is el lehet készíteni, minden esetre egy próbát megér!!
biztos meglehet csinálni tojás nélkül,ha tojásnélküli rántottát is tudok csinálni... :P