A csatni (vagy chutney), egyike a legjobb indiai találmányoknak. Lekvár állagú, fantasztikus ízvilágú, csípős, édes ragacsos finomság, aminek elkészítése, és felhasználhatósága is számtalan. Lehet pl. paradicsomból, ami utána fantasztikus kiegészítője és ízesítője lehet a rizsnek. Én legutóbb almából készítettem (az annyira nem nyerte el a tetszésemet), de most az eper csatni receptjét teszem közzé. Készítésekkor rugalmasan kezelem az amúgy szigorú Arjuvédikus receptet. Egy szabályt azonban betartok, mert jó csatnit akarok kapni. És milyen a jó csatni? A jó csatni olyan csípős, hogy nem
lehet megenni, de olyan édes, hogy nem lehet otthagyni!
Hozzávalók:
- 15-20 dkg eper
- 6 evőkanál cukor
- fél narancs leve + reszelt héja
- fél citrom leve
- bors
- 2 chili
- 50 ml víz
Elkészítés:
A cukrot meg karamellizálom, majd ráöntöm a folyékony hozzávalókat, és beleszórom az elnegyedelt epret. Ha a karamell felolvadt, hozzáadom a fűszereket, és 1-2 percig összefőzöm őket. Sűrű, bíborszín csatnit fogunk kapni.
Jó étvágyat kívánok!