Imádom a mindent-bele dolgokat. Legyen az akár egytálétel, leves, vagy alkalmasint sütemény.
A mindent-bele az az étel, amikor ennél valami finomat, valami laktatót, de nincs kedved/időd elmenni bevásárolni, és ezért körülnézel a konyhaszekrényben, éléskamrában, hogy miket is tudnál felhasználni.
Ez a mindent-bele, amikor új ízek, érdekes harmóniák, és néha furcsa párosítások születnek. Ezekre nincs konkrét recept, nincs kimondott szabály, mindig az aktuálisan otthon fellelhető hozzávalókból tudunk gazdálkodni. Én tegnap ezt alkottam:
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt (1 csésze kb. 2,5 dl)
- 1 csésze cukor (legjobb a barna, vagy nyírfacukor)
- 2 tojás
- nagyobb darab vaj
- 1 csésze apróra tört keksz
- 1 tábla étcsokoládé
- 1 alma
- szilvalekvár
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tasak sütőpor
- víz
Elkészítés:
A vajat a cukorral egy tálban kikeverjük, míg habos nem lesz. Utána egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól elkeverjük (azért egyenként, hogy ne legyen csomós). Hozzáadjuk a két csésze lisztet, a tasak sütőport, a tört kekszet, a hámozott, kockákra vágott almát, két evőkanál szilvalekvárt, és a tábla étcsoki felét, apróra felkockázva, és a fahéjat. Ha megvagyunk, jól keverjük el az egészet. Ha a tészta állaga darabos, kemény, akkor adjunk hozzá egy-két dl vizet, amiben egy evőkanál lekvárt jól elkeverünk. Ha a tészta már folyósabb, de még mindig szilárd, akkor kivajazott-lisztezett tepsibe öntjük, és 200°-os, előmelegített sütőbe tesszük. Tűpróbáig sütjük (kb. 15-20 perc).
Miközben a süti sül, elkészítjük a mázat.
Személy szerint azt a fajta cukor-, és csokimázat szeretem, amelyik nem megkeményedik a süti tetején, hanem folyós marad, és így a süti jól beszívja azt, plusz ízt adva ezzel az egésznek.
Íme az egyik legegyszerűbb csokimáz recept:
3 ek vizet, 1 ek olajat, 2 ek lekvárt és kockákra tört fél tábla étcsokit addig melegítem, ameddig a csoki fel nem olvad benne. Ha ezzel is elkészültünk, a kész sütit nyakon öntjük vele.
Gyors, nem költséges, maradékokat feldolgozó, tartalmas sütemény.
Jó étvágyat kívánok.